Sayın Obi Turizm Müşterilerimiz,
Son dönemlerde vize almak oldukça zor ve sabır isteyen bir konu haline geldi. Avrupa Ülkeleri için seyahat tarihlerinden en az 2 ay önce vize başvuru işlemlerine başlamalarını tavsiye ediyoruz. Schengen randevularını almak başlıca sorun olmaya başladı. Randevu sistemleri ya ileri tarihlere acık ya da sistem kapalı. Bu olumsuzlukları göz önünde bulundurarak mümkün olduğu kadar önceden vizenizi almanızı tavsiye ederiz. Schengen Ülkelerine seyahat edenlerin en büyük kâbusu tatbikî vize başvurusudur. Son dönemlerde yaşanan olumsuzlukların başında vize başvuru sürelerinin uzun olması, istenen evraklar ve prosedürlerden dolayı çoğu kişi olumsuz etkilenmesidir. Bu zor süreci biraz daha iyi hale getirmek için sizlere tecrübelerimizi paylaşmak için vize almanın püf noktalarını
aşağıda sizlere sunuyoruz. Umarız sizler için faydalı olur.
Konsolosluklara yapılan vize talebi başvurularında, vizeyi alıp alamayacağınız tamamıyla konsolosluk çalışanlarında olduğunu unutmayalım. Başvuru sahibinin sunduğu doğru ve gerçek belgelere göre değerlendirmeyi yaparlar. Vize formu ve ek belgeleri inçelerken dikkat ettikleri konu birbiri ile uyumlu olmasına dikkat etmeleridir. Vize yetkilisi başvuru sahibinin Türkiye’de geçimini resmi olarak nasıl sağladığına bakar.
Vize başvurularının en önemli kuralı, vize başvuru evraklarının hazırlanmasıdır. Sunacağınız evrakların yeni tarihli olması gerekmektedir. Konsolosluğa verdiğiniz tüm evrakların gerekirse orijinallerini talep edebileceklerini sakın unutmayın. Vize talep dilekçesi evrakların önem sırasına göre ilk sırada yer aldığını unutmayın. Kısaca kendinizi anlatan ve seyahat planınızı kapsayan kısa ve öz bir dilekçe yazılmasıdır. Obi Turizm olarak sizlere bu konuda yardımcı olabiliriz. Bizlerde dilekçe örneği talep edebilirsiniz. İkinci önemli evrak tatbikî vize formudur. Vize formunu dikkatli ve doğru olarak doldurup ıslak imzanızı altına atmalısınızdır.
Özellikle turistik amaçlı vize başvurularında, konsolosluk-vize yetkilileri bankada gösterilen para miktarına ve hesap hareketlerine önem verirler. Bu nedenle Schengen başvurusu yaparken maaş bordonuzu ve seyahatinizi karşılamaya yetecek kadar paranızın olduğu (hatta fazlası daha iyi olur) banka hesap özetinizi göstermeniz kolay vize almanızda etkili olabilir. Eğer banka hesabınızda az miktarda para varsa ve hesap hareketleriniz güçlü değilse vize almanız zorlaşabilir. Tam tersi bankada gösterebileceğiniz para miktarı fazla ise başvurunuz olumlu sonuçlanabilir. Bu arada önemli bir konuyu sizlere açıklamadan geçemeyeceğiz, istenilen son 3 aylık banka hesaplarınızda bakiyenin sürekli artıda ve mümkün olduğu kadar yüksek olmalı. Son 15-20 gün içeresinde yatırılan paranın bakiyesini değerlendirmeye koymuyorlar. (Bu parayı bir başkasından alıp göstermelik olarak hesaba koyduğunu var sayıyor konsolosluklar)
Eğer seyahate eşiniz, bir arkadaşınız veya akrabanız ile çıkacaksanız ve onun da Schengen vizesi varsa, siz Schengen vize başvurusu yaparken bunları mutlaka sunmalısınız.
Arkadaşlarınızın vizeleri sizin de aynı süreli bir Schengen vizesi almanızı sağlayabilir.
Schengen vize işlemleri esnasında bazı ülkelerin vize yetkilileri gerekli gördükleri takdirde başvuru sahibini mülakata çağırabilmektedirler. Öncelikle mülakata çağrıldıysanız mutlaka zamanında gidin. Mülakat sırasında başvuru sahibinin vize için konsolosluğa verdiğiniz evrakların asıllarını ve fotokopilerini yanınızda mutlaka bulundurun. Gerektiğinde evrakların asıllarını talep edebilirler. Sorulara sakin ve doğru bilgi vermeniz gereklidir.
Schengen vize başvurularında Seyahat Sağlık Sigortası, uçak ve otel rezervasyonları seyahat tarihlerinize göre uygun bir şekilde olmalıdır. Acenteniz olarak biz bunları sağlıyoruz. Vize başvurusu sırasında bu belgelerinizden birinin eksik olması vizenizin olumsuz sonuçlanabileceği anlamına gelmektedir. Seyahat sağlık sigortanız seyahat süresi kapsamınızdan daha uzun olması ise uzun süreli Schengen vizesi alma ihtimaliniz bile olabilir.
26 ülkeden oluşan Schengen ülkelerinin 22 tanesi Avrupa Birliği üyesidir. Diğer 4 ülke: Norveç, İzlanda İsviçre ve Lihtenştayn ise EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) üyesidir. Diğer Schengen ülkeleri şunlardır: Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Lihtenştayn.
Schengen vizesi, Schengen ülkesi olan 26 ülkenin ilgili Konsolosluğuna yapılacak başvurular ile alınabilmektedir. Vize başvuru sahibi Schengen alanına yapacağı girişlerde dilediği Schengen ülkesinin konsolosluğuna vize başvurusunda bulunması önerilmez. Önerilmekte olan doğru Schengen vize başvuru ise en uzun süre kalınacak Schengen ülkesinin Konsolosluğuna yapılması olacaktır. Öte yandan Schengen vize başvuruları büyük oranda ilgili ülkelerin Konsolosluklarına direk olarak yapılamamaktadır. Konsolosluklar Schengen vize başvuru kabul hizmetleri için anlaşmalı özel kurumlarla çalışırken Schengen vize başvuruları istisnai olarak veya belirli günlerde doğrudan Konsolosluklara da kabul edebilmektedir. Doğru ve güncel bilgi olması açısından Schengen vize başvurularınızın öncesinde bu bilginin doğruluğunu teyit etmeyi unutmayınız!
Schengen vize başvurusu yapma koşulları genel hatlarıyla tüm üye ülkelerde neredeyse aynıdır. Schengen vize başvuruları büyük oranda Hizmet yüklenici kurumlarla yapılırken daha önce de belirttiğimiz üzere vize başvurularını doğrudan kabul eden ülkelerin Konsolosluklarına da yapılabilmektedir. Schengen vize başvuruları için her ülkenin vize başvuru koşulları birbirlerine benzerlik gösterse de ülkelere özgü vize başvuru prosedürleri de bulunabilmektedir. Dolayısı ile Schengen vize başvurusu öncesi ilgili ülkenin vize başvuru koşulları hakkında bilgi edinmeyi unutmayınız. Schengen vize başvuruları için hazırlamanız gereken evrakları bu web sayfasından veya çağrı merkezimiz ile yapacağınız görüşmenin akabinde bilgilendirme maili olarak veya başvuru yapacağınız Konsolosluğun web sayfasını ziyaret ederek evraklarınızı hazırlayabilir ardından ise başvuru yapılacak ülkenin anlaşmalı kurumlarından randevu alarak başvurularınızı tamamlayabilirsiniz. İşlemlerinizi daha hızlı ve daha sorunsuz tamamlamak için özel danışmanlık hizmetleri alabilirsiniz.
Schengen vize başvuruları için hazırlanacak evraklar vize başvuru sahiplerinin mesleki durumlarına ve seyahat amaçlarına göre değişmektedir. Ziyaret etmekte olduğunuz bu Web sayfasında meslek durumlarına göre oluşturulmuş hazırlanması gereken evraklar bulabilirsiniz. Belirtilmekte olan evraklar genel hatlarıyla belirlenmiş evraklardır. Bu evraklar başvuru sahibin durumuna göre değişkenlik gösterebilir! Ek olarak Konsolosluk, vize başvuru sahibinden başvuru öncesi ve sonrasında yeni, ek evraklar talep edebilirken yine İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Antalya ve Trabzon’dan yapılacak Schengen vize başvurularında başvuru belgeleri farklılık gösterecektir.
Schengen vize başvurusunu Türkiye’den gerçekleştirecek üçüncü bir ülkeye ait vize başvuru sahiplerinin Türkiye’de ikamet veya çalışma müsaadelerinin olması gerekmektedir. Yasal olarak Türkiye’de geçimlerini nasıl sağladıklarını belgelerle kanıtlamaları gerekmektedir. Banka hesaplarının olması ve bu hesaplarda mutlaka seyahat kapsamında mevcut para göstermeleri gerekmektedir. Vize alma süreçleri daha uzun olabilir. Ödemesi gereken harç ve hizmet bedelleri farklılık göstermektedir. Harç bedelleri ülkeler arası yapılan anlaşmalar doğrultusunda farklıdır ve tek tip bir ücretlendirme bulunmamaktadır.
Schengen vize başvuruları için veri beyanı zorunludur. İlk vize randevunuz sırasında alacakları parmak izi 5 yıl için geçerlidir. Ama bazen sistem hatası yüzünde sistemden silinmesi sebebiyle tekrar çağrılabiliyorsunuz parmak izi vermek için.
18 yaş altı vize başvuru sahiplerinin Schengen vize başvuruları için biyometrik veri beyanında bulunması zorunludur. Muafiyet 12 yaş altı başvuru sahiplerini kapsamaktadır. 12 yaşından gün almış kişiler biyometrik veri beyanında bulunması gerekiyor. 12 yaş altı başvuru sahipleri ise biyometrik veri beyanından muaf tutulmuştur ancak ebeveynlerin vize başvuruları sırasında hazır bulunması ve çocuklarının vize başvuru formlarına imza atması gerekecektir. Bu uygulama ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir.
Schengen vize başvurularında Yetki Alanı sınırlaması veya Bölge Farkı uygulaması konsoloslukların belirli şehirlere yönelik hizmet vermelerini kapsamaktadır. Örneğin Başkonsolosluk veya Büyükelçiliklerin hizmet verdiği şehirler birbirlerinden farklıdır. Marmara Bölgesi ve Ege bölgesi genel anlamda Başkonsolosluğun çalışma alanı içerisinde bulunurken İç Anadolu, Güney ve Doğu Anadolu bölgesine bağlı şehirleri ise Büyükelçiliklerin çalışma alanı içerisinde bulunmaktadır. Bazı ülkelerin İzmir, Edirne ve Trabzon ve Antalya’da da Konsoloslukları bulunurken başvuru sahibi ikamet ettiği yere hizmet veren Konsolosluğa daha doğrusu hizmet yüklenici kuruma vize başvurularını gerçekleştirmesi gerekecektir.
Yetki alanı sınırlaması vize başvuru sahibinin dilediği konsolosluktan vize başvurusunda bulunmasına izin vermezken bazı ülkeler bu zorunluluğu bozmaktadır. Başta Hollanda, Macaristan kısmen Almanya vize başvuru sahiplerine dilediği yerden başvuru yapma özgürlüğü tanımaktadır. Yetki Alanı sınırlamasını zorunlu tutmayan ülkelerin listesi dönemsel olarak değişebilmektedir. Ayrıca Irak, İran, Suriye ve Azerbaycan vatandaşları bazı Schengen vize başvurularını Türkiye’de bulunan Konsolosluklardan gerçekleştirebilmektedir. Dolayısı ile yetki alanı sınırlaması değişebilmektedir. Vize başvurularınızın öncesinde ön hazırlık yapmayı unutmayınız.
Schengen vize başvurularında genel anlamda mülakat uygulaması yoktur. Ancak konsoloslukların vize başvuru Sahibini mülakata davet etme hakkı vardır. Mülakat işlemi Konsolosluklarda ya da telefon aracılığıyla yapılırken konsolosluk görevlileri vize vermekte tereddütte kaldıkları anda vize başvuru sahibine yöneltecekleri soruların cevaplarına göre vize verip vermemeye karar vermektedirler. Kesinlikle konsolosluğa sunulan beyan ve evraklar doğrultusunda sorulara cevap verilmelidir. Schengen vize başvuruları için Konsolosluklara istisnai durumlar dışında direk olarak gidilmezken mülakat Dışında tüm süreç hizmet yüklenici kurumlar da tamamlanabilmektedir.
Schengen vize mülakatlarında seyahat içeriğine yönelik sorular veya iş hayatınıza yönelik sorular sorulabilmektedir. Bu durum biraz da nasıl bir vize başvurusunda bulunduğunuzla da alakalı olabilir. Akraba veya Arkadaş ziyareti gibi gerekçelerle seyahat edilmesi halinde Konsolosluk mülakatında akrabalık bağınız sorulabilir, turistik bir vize başvurusunda bulunmuş ancak gelir düzeyiniz belgeler üzerinde yeteri kadar başarılı görünmüyorsa maaşınız, işyerinde hangi görevde çalıştığınız ve vize başvurusunda bulunacağınız ülkenin spesifik olarak hangi şehirlerini ziyaret edeceğiniz sorulabilir. Her zaman seyahatinizin amacını destekleyen bilgileri ezberlemeyi unutmayınız. Gidiş dönüş uçak biletiniz. Konaklama yapacağınız otelin adı ve rezervasyon dökümü ve ziyaret edilecek şehirleri net bir şekilde konsolosluk görevlilerine belirtebilmeniz gerekmektedir.
Schengen vize başvuruları sırasında hazırlanması gereken evraklar çoğunluğa göre oluşturulmuştur. Ancak her vize başvuru sahibinin kendine özgü yaşam dinamikleri vardır. Dolayısı ile birçok kişi klasik Schengen vize başvuru evraklarını temin edemeyebilir. Vize başvuru sahibi düzenli bir işte çalışmıyor olabilir, medeni durumu değişmiş olabilir, SSK’sını başka bir işyeri üzerinden veya yatırmakta ve kendine ait bir işyeri olabilmektedir. Ayrıca yine vize başvuru sahibi yurtdışında bir ülkede yaşamakta olup geri dönüş yaptığı Türkiye’den vize başvurusunda bulunmak zorunda kalmış olabilir.
Tüm bu ve benzeri durumlarda hazırlanmadı gereken evrakları değişebilmektedir. Ayrıca konsolosluk görevlileri başvuru sahibinin koşullarına yönelik sunmuş olduğu evrakları yeterli bulmayarak başvuru sahibinden yeni, ek evraklar talep edebilmektedir dolayısıyla başvurunuzu yapmış olsanız dahi Konsolosluk görevlileri sizleri yakından tanıyabilmek için yeni evraklar talep edebilir, daha önce sunmuş olduğunuz belgeleri dahi sizlerden yeniden talep edebilir. Bu evrakların sunulması, tamamlanması zorunludur.
Schengen vize süresi Konsolosluk tarafından başvuru sahibinin seyahat geçmişlerine, seyahat amacına ve geçmiş dönemde aldığını Schengen vizelerini doğru kullanım oranlarını dikkate alarak vize sürelerini belirlemektedir. İlk defa Schengen vize başvurusunda bulunan kişiler sadece seyahat süresi kadar vize onayı alabilir. Başvuru sahipleri vize sürelerini belirleyemezken ancak vize taleplerini belirtecek oldukları dilekçelerinde ne kadar süreli vize talep ettiklerini belirtebilirler. Konu hakkında süre kararını verecek olan makam konsolosluklardır. Hizmet yüklenici kurumların vize sürelerini belirlemede, vize başvurularının sonuçlanma süresini belirleme de herhangi bir yetkisi veya imtiyazı bulunmaz.
zun süreli Schengen vizesini eğer ilk defa bir Schengen vize başvurusunda bulunuyorsanız almanız biraz zor olacaktır. Turistik amaçlı seyahatlerde uzun süreli vize onayları kolay çıkmazken ticari veya ziyaret amaçlı seyahatler de uzun süreli vize onayları daha kolay çıkabilmektedir. Uzun süreli Schengen vize onayları için seyahat geçmişleriniz çok önemlidir. Vizelerinizi doğru kullanmanız halinde vize süreleriniz kademeli olarak daima artacaktır. Ayrıca Schengen vize müracaatlarında kendinize pilot bir ülke belirleyin ve vizenizi aynı ülkenin konsolosluğundan almaya özen gösterin ancak vize sürelerinizin artmasını istiyorsanız vizesini almış olduğunuz ülke topraklarına daha sık seyahat etmeye özen gösterin. Pasaportlarınızda bulunan giriş çıkış kaşelerinin doğruluğu vize sürelerinizin belirlenmesine etki etmektedir.
İki ya da Çok girişli Schengen vizesi, Schengen alanına kısa süre içerisinde birden daha fazla kez giriş çıkış yapacak kişiler için gerekli olan bir vizedir. Schengen üyesi ülkeleri kullanarak Schengen alanında bulunmayan ülkeleri ziyaret etmek istiyor olabilirsiniz veya birden daha fazla ülkeye seyahatinizi gerçekleştirecek seyahat edeceğiniz güzergâhlarda Schengen alanında olmayan ülkelerde bulunmanız gerekebilir bu durumda iki ya da çok girişli Schengen vizesine ihtiyacınız olacaktır.
Örneğin: aynı hafta içerisinde Bulgaristan, Moldova ve Macaristan’a giriş çıkış yapacaksanız ve almış olduğunuz Schengen vizesi tek girişli ise bu vizenizle Macaristan’a giriş yapamayabilirsiniz.